Biyogüvenlik Kabinleri
Biyogüvenlik Kabinleri (Mikrobiyoloji Güvenlik Kabinleri)
Mikrobiyolojik güvenlik kabinleri, bulaşıcı olabilme ihtimali olan birtakım mikroorganizmalar üzerinde güveni şekilde araştırmaların ve çalışmaların yapılmasını sağlayan kabinlerdir. Biyogüvenlik kabinleri ile zararlı bakteri ve virüsleri bertaraf edebilmek mümkündür. Biyogüvenlik kabinleri çalışan personeli ve çevreyi korumak maksadıyla kullanılır. Biyogüvenlik kabinlerinin 2 farklı çeşidi bulunmaktadır. Verem, Tüberküloz gibi hastalıkların incelenmesinde biyogüvenlik kabinlerinin bacalı olan türü kullanılmaktadır. Sitotoksik olarak bilinen biyogüvenlik kabini ise ilaçların yapımında kullanılmaktadır.
Biyogüvenlik Kabini Nedir?
Biyolojik kabin nedir olarak tanımlamak gerekirse patojenleri, zararlı bakteri ve virüsleri, diğer tehlikeli olabilecek materyallere karşı personeli ve çevreyi koruma havalandırma, filtreleme görevi gören kabinler olarak tanımlayabiliriz.Biyogüvenlik kabini nedir? konusuna daha detaylı olarak Wikipedia Kütüphanesinden bakabilirsiniz.
Biyogüvenlik Kabini Ne İşe Yarar?
Biyogüvenlik kabini ne işe yarar basit bir şekilde biyogüvenlik kabinleriyle ilgili olarak, bulaşıcı olabilen patojenleri ve mikroorganizmaları detaylı şekilde incelemek amacıyla kullanılan bir nevi çalışma ortamıdır diyebilmemiz mümkündür. Biyogüvenlik kabinlerinde yer alan atık hava filtreleriyle zararlı bakteri ve virüsler hava akımı olan alanlardan uzaklaştırılmaktadır.
Biyogüvenlik Kabini Sınıfları
“Biyogüvenlik kabini nedir” Zararlı bakterilere ve virüslere karşı çevrenin ve bu alanda çalışan personelin korunmasına yönelik temiz hava akımı sağlayan çalışma alanıdır. Biyogüvenlik kabinleri temel olarak 3 sınıfa ayrılır.
Class I Biyogüvenlik Kabinleri
Class 1 biyogüvenlik kabinleri ise tamamen kullanıcı koruması sağlarken aynı zamanda da çevrenin korunmasını sağlayan kabin türüdür. Fakat bu kabin türünde ürün koruması bulunmamaktadır. Kabin içerisine çekilen temiz hava akımı ile personel korunur. Ayrıca çekilen havanın filtrelerden çekilerek dışarıya çıkarılması ile de çevre korunmuş olur.
Class II Biyogüvenlik Kabinleri
Bu kabin türlerinde genel olarak kullanıcı ve çevre koruması sağlanırken aynı zamanda ise ürün koruması da sağlanır. Risk grubu 1,2,3 olan ajanlarla uyumlu olarak çalışır. Bu şekilde olan Biyogüvenlik kabini sınıfları 4’e ayrılır.
Class II A1 Biyogüvenlik Kabinleri
Re olarak adlandırılan sirkülasyon oranı %70 olurken dışarıya atılan hava oranı değeri ise %30 civarındadır. Günümüzde çok fazla kullanılmayan kabinlerdir.
Class II A2 Biyogüvenlik Kabinleri
Re sirkülasyon oranı %70 olmakla beraber dışarıya bırakılan hava oranı değeri %30’tur. Biyolojik şekilde kirlenmiş sayılan Plenum ise negatif basınçlıdır.
Class II B1 Biyogüvenlik Kabinleri
Re sirkülasyon oranı %40 olan ve dışarıya atılan hava akımı değeri %60 olan kabin türüdür. Negatif basınçlı bölmelerle çevrilidir. Bu kabinlerde baca bağlantısının olması zorunludur.
Class II B2 Biyogüvenlik Kabinleri
Bu kabin türünde Re sirkülasyonu olmaz. İçeriye giren hava akımının tamamı ise re sirkülasyonu olmadan dışarıya atılmaktadır. Bu kabin türlerinde mutlaka baca bağlantısı olmak zorundadır.
Class III Biyogüvenlik Kabinleri
Bu kabinlerin en belirgin özelliği tam anlamıyla sızdırmazlık özelliğine sahip olmasıdır. Tehlikeli bulunan ajanlar çalışma alanına kapaklı bir bölme vasıtasıyla alınmaktadır. Operatör tüm işlemleri ön cam kısmında bulunan eldivenler desteğiyle yapabilir.
Laminar Akışlı Kabinler (Clean Bench)
Bu kabin türü sadece ürünlerin korunmasına yönelik olarak tasarlanmıştır. Vertical ve Horizontol olarak 2 sınıfa ayrılır.
Vertical Tip Laminar Akışlı Kabinler
Vertical tip kabinlerde hava cihazının üst kısmı kullanılarak alınır ve bu şekilde hava akımı sağlanır. Sağlanan hava akımı filtrelenerek çalışma alanına doğru ilerler. Hava cihazınızın ön ve arka kısımlarından dışarıya atılır.
Horizontol Tip Laminar Akışlı Kabinler
Horizantal kabinlerde hava akımı genellikle cihazın üst kısmından alınır ve filtrelenerek cihazın ön kısmından dışarıya atımı gerçekleşir.
Risk Gruplarına Göre Biyogüvenlik Kabini Seviyeleri
Biyogüvenlik seviyeleri 1 ile 4’e kadar sıralanmaktadır. En düşük tehlike oranı 1 olarak belirlenirken en yüksek seviye tehlike oranı ise 4 olmaktadır. “Biyogüvenlik düzeyleri nelerdir” soruları bu kabinlerin ne işe yaradığını ve tehlike derecelerini bilmeyen kişilerin yanıt aradıkları sorulardır. Biyogüvenlik ihtiyacı duyulan bir laboratuvar ortamında çalışan personelin maruz kalabileceği tehlikeli durumlar biyogüvenlik seviyelerinin tam ve doğru şekilde belirlenmesiyle belirlenebilir.
Biyogüvenlik Kabini Kullanma Talimat
Biyogüvenlik kabini hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler biyogüvenlik kabini kullanma talimatı konusunda bilgi almak isteyebiliyor.- Cihazın ön panelinde yer alan ON düğmesi kullanılarak cihazı açabilir ve cihazın tam olarak kendisini test etmesini sağlamalısınız.
- F3 tuşuna basarak Laminar ayarlarını yapabilirsiniz.
- F1 Ve F2 tuşlarını kullanarak kabin kapağının ayarı yapılabilir.
Biyogüvenlik Kabini Fiyatları
Biyogüvenlik kabinleri hemen her sektörde kullanılmaktadır. Bu kabinlerin çok farklı kullanım alanları ve modelleri bulunur. Dolayısıyla yoğun şekilde kullanılıyor olması nedeniyle çok farklı tasarımlarda ve markalarda karşımıza çıkmaktadır. Biyogüvenlik kabini fiyatları her modele göre değişim göstermektedir. Biyogüvenlik kabinleri hakkında teklif almak için buradan devam edebilirsiniz.
Biyogüvenlik Kabini Sıkça Sorulan Sorular
Biyogüvenlik kabinler çok farklı kullanım alanlarına yönelik şekilde tasarlanmaktadır. Zira bu kabinler çok sayıda sektörde kullanılıyor. Bundan dolayı kullanıcılar tarafından çok farklı sorular biyogüvenlik kabini üretimi yapan firmalara yöneltilmektedir.
Virüs Çalışmalarında Kullanılması Gereken Ekipmanlar Neler?
Özellikle virüs ve patojenlerin incelenmesinde kullanılan kabinler Class II A ve Class II B olmalıdır. Bu kabinler tam olarak kullanıcıyı korurken aynı anda numuneleri ve ortamı da korur.Virüs çalışmalarında kullanabileceğiniz tüm Laboratuvar Tezgah ve Ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Biyogüvenlik Kabinlerinde Çalışma Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
Özellikle yüksek riskli numune çalışmaları yapılırken kabinin camı açılmadan ortalama 15 dakika kadar UV ışık sterilizasyonunun yapılması gerekmektedir. Kabin camı açılmadan ve ekipmanlar tam olarak yerleştirilmeden önce %80 oranında alkol çözeltisi ile tüm çalışma alanı dezenfekte edilmelidir.
Biyogüvenlik Kabinleri Çalışma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Çalışma öncesinde olduğu gibi çalışma sonrasında da çalışılan alan %80 oranında bir alkol çözeltisiyle dezenfekte edilmeli ve kabinin ön camını kapatarak UV ışık sterilizasyonuyla kabin içine yerleşen virüsler ve patojenler etkisiz hale getirilmelidir.
Biyogüvenlik Kabinlerinde Class II A ve Class II B Arasındaki Farklar Neler?
Class 2 A kabinleri kabinin içinde olan havanın %67 oranının tekrar filtre ederek çalışma alanına %33 lük değeri ise yine filtrelerden geçirerek odanın içine verir. Class 2 B kabinlerinde ise kabinin içinde olan havanın %100 lük kısmın tamamı filtre edilerek baca bağlantısı olması sebebiyle odanın içinde yer almadan direkt dışarıya atılır. Böylelikle hava yoluyla bulaşabilen her türlü virüs ve patojenler etkisiz hale gelir. Tüm biyolojik numune incelemelerinde Class 2 B kabinler kullanılmalıdır.Biogüvenlik Kabinleri / Görseller
15
Yıllık Tecrübe
17+
Ülkeye İhracat
50000+
Proje Uygulama
1500+
Mutlu Müşteri